Smarta hem-produkter och IoT (”Internet of Things”) har alltid haft ett dåligt säkerhetsrykte. Det sägs skämtsamt i branschen att bokstaven S i förkortningen IoT står för säkerhet. När penetrationstestaren Laban Sköllermark köpte en realtidsavläsare till sin elmätare fick han ytterligare ett exempel på detta.
I veckans podd pratar Peter och Nikka om Googles glädjande nyheter: äntligen börjar Google synkronisera lösennycklar mellan alla enheter. Det kommer att minska oron och förvirringen kring hur, var och när lösennycklar kan användas.
Veckans poddavsnitt handlar om leveranskedjeattacker med anledning av de exploderande personsökarna i Libanon. Avsnittet handlar också om överraskande dåligt säkerhetsunderhåll av Apple-produkter, polisens tillslag mot Ghost ECC (Operation Kraken) och regeringens budgettillskott som ska stärka informations- och cybersäkerhetsarbetet i det svenska samhället.
I veckans podd pratar Peter och Nikka om Fords kontroversiella patentansökan. Ford vill ha patentet för tekniken som avlyssnar resenärernas samtal och visar annonser utifrån uppsnappade nyckelord.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om problemen som uppstår när de allmänna sökmotorerna inte speglar hela webben.
I veckans specialavsnitt av Bli säker-podden gästas podden av Peter Göransson. Han är ansvarig för Svenska bankföreningens säkerhetssamarbete. Han berättar om digitala bedrägerier, bankernas utmaningar inom bedrägeribekämpning och om åtgärderna som bankerna vidtar.
Veckans avsnitt av Bli säker-podden handlar om hur bedragare drar nytta av webbappar för att få spridning på falska kopior av officiella bankappar.
På mindre än ett decennium har tekniknördarna på Linus Tech Tips drabbats av tre kontokapningar. Veckans poddavsnitt handlar om vad det indikerar: att nätfiskeattacker fungerar. Till och med säkerhetsmedvetna datornördar kan nätfiskeattackeras under rätt förutsättningar.
Veckans avsnitt av Bli säker-podden följer upp avsnittet om riskerna med publika wifi-nät med en genomgång av hur wifi-nätverk har kunnat utnyttjas för att spåra användares mobiler.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden följer Peter och Nikka upp vad som har hänt på Crowdstrike-fronten. Nikka presenterar tre potentiella lösningar som Microsoft skulle kunna vidta för att inte liknande incidenter ska kunna inträffa igen. Podduon går igenom hur Apple och Google har löst situationen för sina operativsystem och varför det inte nödvändigtvis är gångbara lösningar för Microsofts del.
I fredags orsakade Crowdstrike den historiskt största antivirusrelaterade driftstörningen. Den här veckan dedikerar vi därför ett Bli säker-specialavsnitt till att förklara vad som egentligen hände och hur det kunde hända.
Mozilla och Meta har utvecklat en experimentell lösning för att mäta annonsers effektivitet utan att spåra användare.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om hur lösningen fungerar rent tekniskt. Nikka berättar varför lösningen är mycket bättre än dagens användarspårning och varför han trots det väljer att stänga av funktionen.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om hur lösningen fungerar rent tekniskt. Nikka berättar varför lösningen är mycket bättre än dagens användarspårning och varför han trots det väljer att stänga av funktionen.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om vilka risker som kvarstår med publika wifi-nätverk år 2024. Riskerna är lyckligtvis betydligt färre än för tio år sedan, men några risker kvarstår.
I veckans poddavsnitt berättar Paul Pintér om de vanligaste frågorna som kommer in till Säkerhetskollens rådgivningstjänst. Oro över hackade mobiler och frågor om bedrägerier på Facebook Marketplace ligger högt på listan över vanliga ärenden
I veckans podd pratar Peter och Nikka om en ny app för tvåfaktorsautentisering, otillåten spårningskod och justitieministerns syn på massövervakningsförslaget Chat Control 2.0.
I veckans poddavsnitt förklarar Peter och Nikka hur automatiska testverktyg kan leta efter varningsindikatorer som är vanligt förekommande på bedrägliga webbplatser. Podduon går också igenom vad som egentligen hände i veckan med massövervakningsförslaget Chat Control 2.0 som gjorde att det blev så stora skriverier.
I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om säkerhetsförbättringarna i kommande IOS 18 och om hur Apple skyddar informationen som skickas till Apples nya AI-molntjänst.
Veckans Bli säker-podd gästas av Michael Järpenge från Proofpoint. Han berättar om de mest intressanta siffrorna ur året State of the Phish-rapport.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om Iphone-buggen som gjorde att raderade bilder plötsligt kom tillbaka.
Den här veckan gick Googles årliga utvecklingskonferens Google IO av stapeln. I samma traditionsenliga anda följer Bli säker-podden upp med årets avsnitt om säkerhets- och integritetsförbättringarna som kommer i årets Android-version.
#BliSäker #Android #Android15 #GoogleIO
#BliSäker #Android #Android15 #GoogleIO
I veckans podd pratar Peter och Nikka om Altstore för Iphone, Mullvads nya skydd mot trafikbaserad övervakning samt Microsofts nya säkerhetslöfte.
Hur går det egentligen för lösennycklar (passkeys)? I veckans podd följer vi upp ifall lösennycklar har börjat ersätta lösenord på riktigt eller bara står och stampar i väntan på att anammas av vanliga användare.
Veckans poddavsnitt bjuder på stora nyheter. Från och med den här veckan publiceras Bli säker-podden av Nikka Systems och SSF Stöldskyddsföreningen. Podden gästas av Per Klingvall som berättar om Säkerhetskollen och det branschöverskridande samarbetet Digitala varningsgruppen.
Microsoft fasar ut gamla e-postappar till förmån för Nya Outlook. Men nya Outlook är minst sagt problematisk ur både integritets- och säkerhetsperspektiv.
I veckans poddavsnitt avslöjar vi att Facebooks annonsgranskare inte ens tar bort de skadeprogramsspridande annonserna som vi anmäler. Vi listar varningstecknen.
#BliSäker
#BliSäker
I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om varför statsunderstödda aktörer kapar just hemmaroutrar. Nikka förklarar också vilka konsekvenserna blir och vad privatpersoner som vill skydda sig lite extra bör göra.
I veckans poddavsnitt berättar vi om hur Facebooks annonsgranskare säger att annonser med deepfakes och investeringsbedrägerier inte bryter mot deras regler.
Veckans Bli säker-podd handlar om hur VPN-obfuskering och Tor-projektets nya webbtunnlar öppnar vägar ut på fria internet i en tid av ökande censur.
#BliSäker
#BliSäker
Är två år lämplig livslängd på en mobil? Det tycker Motorola. Google och Samsung tycker att sju år är lämpligare. Och Oneplus tycker att deras senaste mobil borde liknas vid en smörgås.
Veckans poddavsnitt handlar om de senaste veckornas IT-attacker mot Sverige och varför inte alla attacker borde kallas just ”attacker”.
Veckans poddavsnitt handlar om Apples kvantsäkra Imessage-uppgradering, polistillslaget mot Lockbit-gruppen och om spionprogram i EU-parlamentet.
I veckans poddavsnitt pratar Peter och Nikka om bristen i Bitlocker som gör att resursstarka hotaktörer kan komma åt filer på krypterade Windows-datorer.
2023 utsattes Kalmar för 70 miljoner attacker. I veckans avsnitt av Bli säker-podden funderar vi över om det är många attacker i sammanhanget.
I veckans avsnitt av Bli säker-podden gästas vi av Apple-journalisten Ida Blix från tekniksajten M3. Hon förklarar vad de nya förändringarna innebär i praktiken för såväl slutanvändare som apputvecklare.
Nu har vi flyttat Bli säker-podden från Libsyn till Castopod (castopod.org/). Castopod är en poddserver med öppen källkod och Activitypub-stöd. Det sistnämnda är det som gör att du kan läsa denna notis på Mastodon.
Vi hörs på fredag!
#Castopod #Podcast #FLOSS #AGPL
Vi hörs på fredag!
#Castopod #Podcast #FLOSS #AGPL