#239 Attacker och sammanträffanden
S01:E239

#239 Attacker och sammanträffanden

Episode description

De senaste veckorna har många svenska organisationer drabbats av driftstörningar till följd av IT-attacker. Dessa attacker har varit av varierande slag och av olika allvarlighetsgrad.

I ena änden av allvarlighetsskalan ligger dubbelutpressningsattacker. Det är den typ av attack som bland annat Kalmar kommun och Sophiahemmet har fallit offer för. Vid en dubbelutpressningsattack passar angriparna på att både stjäla och utpressningskryptera filer.

I andra änden av allvarlighetsskalan ligger överbelastningsattacker. Det är den typ av attack som flera svenska myndighetswebbplatser utsattes för under veckan. Överbelastningsattacker är generellt ofarliga och får sällan permanenta konsekvenser. Sådana attacker gör bara att en eller flera webbplatser blir otillgängliga en stund.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om de senaste veckornas attacker. Podduon förklarar också varför överbelastningsattacker knappt förtjänar att kallas “attacker” och varför de som utför överbelastningsattacker borde kallas “aktivister” i stället för “hackergrupper”.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd239.