#242 Facebooks regler tillåter bluffannonser
S01:E242

#242 Facebooks regler tillåter bluffannonser

Episode description

Problemet med bluffannonser på Facebook tar inte slut. Bedragare fortsätter att utnyttja svenska kändisar i annonser för investeringsbedrägerier. Annonserna leder ofta till klonade versioner av populära nyhetssajter. Ibland står till och med den riktiga nyhetssajtens domän i annonsens länktext trots att annonsen i själva verket leder till en falsk webbplatskopia på en helt annan domän.

Förra veckan lämnade över 500 personer in en stämningsansökan mot Facebook Sweden på grund av att Facebook inte har tagit itu med problemet. Då publicerade Kalla Fakta ett uppföljningsinslag till granskningen som de gjorde tillsammans med mig i fjol. I uppföljningsinslaget visade jag hur Facebook har slutat plocka bort uppenbara bluffannonser som jag anmäler.

I veckans poddavsnitt berättar jag och Peter mer om hur bedragarna arbetar. Vi lyfter också några av våra hundratals exempel på bluffannonser som Facebooks annonsgranskare säger att inte bryter mot några av deras annonsregler.

Korrigering i samband med publicering: stämningsansökan har lämnats in mot Facebook Sverige (inte Meta och Mark Zuckerberg).

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd242.