#245 Dåliga utsikter för Microsoft Outlook
S01:E245

#245 Dåliga utsikter för Microsoft Outlook

Episode description

Microsoft stöper om grunden för sin trotjänare Outlook. Nu ska Outlook bli enhetligt. Webbversionen, Windows-versionen och Mac OS-versionen av Outlook ska förenas till en enda app. Den appen, internt benämnd Project Monarch, ska också ersätta de Windows-inbyggda apparna “E-post” och “Kalender”.

Den nya versionen av Outlook kallas kort och gott “Nya Outlook”. Till skillnad från föregångarna är Nya Outlook i själva verket en webbapp som paketeras om för skrivbordsdatorer. Nya Outlook är dessutom helintegrerad med Microsofts molntjänst (vid publicering fungerar inte ens Nya Outlook utan internetuppkoppling).

Integrationen med Microsofts molntjänst är problematisk ur både ett integritetsperspektiv och ett säkerhetsperspektiv. Till skillnad från den Windows-inbyggda appen “E-post” visar nya Outlook reklam och ber om att få dela annonsdata med 815 partners. Den delningen går lyckligtvis att slå av.

Något som däremot inte går att slå av är Nya Outlooks krav på att alla mejl ska gå genom Microsofts molntjänst. För att kunna lägga till traditionella e-postkonton i Nya Outlook måste e-postkontots lösenord skickas till Microsoft så att Microsoft Cloud kan fungera som en mellanliggande e-posttjänst.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om integritets- och säkerhetsproblemen med Nya Outlook. Nikka hänvisar till analysrapporten som US Department of Homeland Security publicerade med anledning av fjolårsintrånget i Microsofts molntjänst Exchange Online. US Department of Homeland Security är inte nådiga i sin kritik mot Microsofts IT-säkerhetskultur.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd245.