#255 Säkerhetskollens vanligaste frågor
S01:E255

#255 Säkerhetskollens vanligaste frågor

Episode description

Stöldskyddsföreningen erbjuder en rådgivningstjänst som en del av sitt projekt Säkerhetskollen. Tjänsten är öppen för privatpersoner och småföretagare som vill ställa frågor om digitala brott.

Paul Pintér är en av personerna som svarar på frågorna. Han arbetade tidigare som IT-forensiker och nationell samordnare mot immaterialrättsliga brott. 2020 bytte han bana: från att arbeta med brottsutredningar till att arbeta med brottsförebyggande initiativ.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden berättar Paul om de vanligaste frågorna som kommer in till Säkerhetskollens rådgivare. Han berättar bland annat om hur allt fler privatpersoner hör av sig med en oro för att deras mobiler skulle ha blivit hackade. Paul och Nikka diskuterar varför det är oftast är högst osannolikt och vad som troligen har hänt i stället.

Veckans avsnitt bjuder också på en varning till alla Authy-användare, ett avslöjande om hur betaljätten Visa råkade sprida bluffannonser samt en utvärdering av Protons totalsträckskrypterade ordbehandlare som på sikt kan utmana Microsoft Word och Google Docs (men inte än).

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd255.