#248 Alternativ appdistribution för Iphone
S01:E248

#248 Alternativ appdistribution för Iphone

Episode description

Nu finns ett nytt sätt att installera appar på Iphone. Efter krav från EU har Apple tvingats tillåta andra appbutiker än App Store och förra månaden lanserades den första sådana: Altstore Pal. Än så länge finns det visserligen bara två appar i den appbutiken, men det är ändå ett tecken på vad som komma skall.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om hur Apple har begränsat IT-säkerhetsriskerna som uppstår när andra appbutiker tillåts. Nikka jämför med hur situationen ser ut på Android-plattformen där vi precis har fått ett färskt exempel på hur en banktrojan lyckades stjäla 95 000 euro från ett offer i Finland.

Apple har vidtagit tre huvudsakliga åtgärder som gör att risken för spridning av skadeprogram minimeras trots tillåtandet av appdistribution via andra appbutiker (och inom kort även via vanliga webbplatser). För det första måste alla appar, oavsett distributionssätt, notariseras av Apple. För det andra måste utvecklaren ha en upparbetad historik, och för det tredje måste appen distribueras via en specifik och förutbestämd domän. I veckans avsnitt förklarar Peter och Nikka vad detta innebär och hur det motverkar spridning av skadeprogram.

Veckans avsnitt bjuder också på en uppföljning av förra veckans genomgång av lösennycklar (passkeys), en nyhet om hur Mullvad VPN försvårar trafikbaserad övervakning samt en nyhet om hur Microsoft ska prioritera säkerhet över allt annat.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd248.