#241 Censurera mera!?
S01:E241

#241 Censurera mera!?

Episode description

Medborgares fria tillgång till oberoende information hotar makten i totalitära stater. Länder såsom Kina, Ryssland, Egypten, Saudiarabien och Pakistan nöjer sig därför inte längre med att censurera internet. De försöker också blockera medborgarnas möjligheter att komma åt det fria internet via VPN-tjänster eller via Tor-nätverket.

Säkerhets- och integritetsfokuserade VPN-tjänster, till exempel Mullvad VPN och Proton VPN, har vidtagit motåtgärder. De har bland annat implementerat lösningar som får användarnas VPN-trafik att se ut som vanlig webbtrafik, vilket gör det svårare för övervakningsregimer att blockera trafiken. Senaste versionen av Tor-webbläsaren har också fått stöd för så kallade webbtunnlar. Webbtunnlarna gör att samma servrar som driver vanliga webbplatser kan bli hemliga ingångar i Tor-nätverket och därmed vägar ut på ocensurerade internet.

I den fria världen pågår samtidigt en oroväckande trend för ökad censur. I början av mars föreslog Liberalerna att sociala medier ska blockeras för barn efter klockan 23. Två veckor senare, på andra sidan Atlanten, valde världens största porrsajtsleverantör att blockera besökare från Texas i protest mot en ny lag om legitimeringskrav.

Vårdnadshavare kan redan begränsa såväl skärmtid som webbplatsinnehåll för sina barn. Både IOS och Android har inbyggda och kostnadsfria funktioner för just detta. Trots det vill politiker lägga ålderskontrollkrav på webbplatsägarna. I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om varför det inte bara är en tekniskt vansinnig lösning utan rent av en farlig lösning.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd241.