#221 IP-adresskydd i Chrome och Brave
S01:E221

#221 IP-adresskydd i Chrome och Brave

Episode description

Det finns flera sätt som användare kan spåras mellan webbplatser på nätet, till exempel spårningskakor, webbläsarinställningar och IP-adresser. Användare som vill förhindra att de spåras via sin IP-adress har fram till nyligen behövt skaffa en VPN-tjänst, men nu börjar allt fler webbläsare få inbyggda VPN-liknande lösningar för att motverka just IP-adressbaserad spårning.

Google har börjat experimentera med en funktion som de kallar IP Protection. Funktionen gör att Chrome-användarnas trafik tunnlas via en proxy, vilket effektivt döljer användarnas IP-adresser för webbplatserna som de besöker. Google överväger till och med att implementera samma dubbelhoppsmetod som Apple erbjuder i Safari (som en del av Icloud+). Dubbelhoppsmetoden förhindrar att Google själva ser vilka webbplatser som användarna besöker.

I veckans avsnitt av Bli säker-podden pratar Peter och Nikka om för- och nackdelarna med Googles nya förslag samt dess likheter med Iclouds redan existerande funktion ”Privat relätjänst”. Podduon pratar också om den webbläsarintegrerade VPN-tjänsten Brave VPN som har gjort att företaget bakom Brave-webbläsaren har hamnat i blåsväder… igen.

Se fullständiga shownotes på https://go.nikkasystems.com/podd221.